Loading Posts...

Alexandru Slusari dezvăluie de ce nu pot avea loc alegeri parlamentare anticipate mai devreme de primăvara lui 2021

Anticipatele ar fi oportune, dar și justificate juridic, în primăvara anului 2021 și nicidecum mai devreme, susține vicepreședintele Parlamentului și deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari. Acesta a declarat la o conferință de presă că există un singur scenariu posibil și juridic: Guvernul actual să-și dea demisia sau să fie demis, 45 de zile Parlamentul să nu facă nimic, 2 încercări eșuate de a alege un nou Guvern, rămâne Guvern interimar, 3 luni de campanie electorală, abia apoi, pot avea loc alegeri anticipate.

„Nici demisia lui Dodon, la care acesta nu va merge, nu provoacă alegeri anticipate. Există un singur scenariu posibil și juridic: Guvernul actual să-și dea demisia sau să fie demis, 45 de zile Parlamentul să nu facă nimic, 2 încercări eșuate de a alege un nou Guvern, rămâne Guvern interimar, 3 luni de campanie electorală, apoi alegeri.

Deci jumătate de an țara stă cu Guvern interimar, ceea ce va conduce țara spre un colaps total. Nu se pot modifica legi, rectificări la buget.

Cei care vor această variantă, să-și asume dezastrul, haosul și chiar neplătirea de pensii și salarii. Iată să spună ei despre asta, dacă spun A să spună și B.

Noi toți ne dorim aceste alegeri, cred că și cei transfugi înțeleg că acestea sunt iminente. Dar nu cu așa riscuri. Alegeri parlamentare anticipate trebuie să aibă loc în primăvara anului 2021”, a declarat vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Liderii Platformei DA, președintele Andrei Năstase și vicepreședinții Alexandru Slusari și Igor Munteanu, au prezentat în cadrul unei conferințe de presă 15 măsuri prioritare ale unui potențial nou guvern condus de PPDA pentru primele 100 de zile în domeniile sănătate și economie.

„Republica Moldova traversează una dintre cele mai dificile, dacă nu chiar cea mai dificilă perioadă din istoria sa. Din păcate, aceasta este cu atât mai dramatică cu cât criza generalizată în care ne aflăm este gestionată incompetent și iresponsabil de către factorii de decizie. Tocmai de aceea astăzi este nevoie de o schimbare radicală și energică a abordării riscurilor enorme la care suntem supuși pe dimensiunile sanitară, economică și socială. Este nevoie de un set de măsuri imediate, implementarea urgentă a cărora ne-ar oferi tuturor o șansă reală de a depăși cu bine situația”, a declarat Andrei Năstase.

Vezi mai jos care sunt cele 15 măsuri propuse de Platforma DA.

Sănătate

# Diminuarea radicală a ratei de letalitate (COVID-19), stoparea răspândirii infecției, recuperarea pacienților spitalizați, întărirea capacităților de izolare (carantină) a focarelor de infecție.

#  Sporirea capacităților de depistare, testare și izolare a persoanelor infectate conform protocoalele OMS. Măsuri de protecție, promovare și stimulare a personalului medical. Crearea Colegiului Medicilor.

# Adoptarea unui cadrul legal stabil privind garanțiile salariale și protecția socială specială pentru personalul medical în perioada epidemiilor și pandemiilor.

# Accesarea sprijinului UE pentru rezolvarea crizei pandemice. Solicitarea susținerii tehnice, metodologice și financiare din partea UE și a României, dar și a altor parteneri de dezvoltare. Intensificarea cooperării în scopul gestionării crizei sanitare și reformării actualului sistem de sănătate.

# Asigurarea resurselor pentru funcționarea sistemului de sănătate și acordarea serviciilor medicale în condiții pandemice, inclusiv pentru sezonul rece al anului 2020, cu susținerea partenerilor strategici ai RM.

# Crearea Capacităților de prevenire și gestionare a crizei; adecvarea amenzilor și a altor măsuri de respectare a normelor epidemiologice, în mod uniform față de toți cetățenii, inclusiv demnitari.

# Comunicarea eficientă cu populația pentru restabilirea încrederii publice, informarea și educarea populației și agenților economici pentru comportament în situații de riscuri pandemice. Constituirea unui Consiliu extern al medicilor moldoveni angajați în sistemul internațional (ONU, OMS, FMS, UNICEF).

# Separarea Ministerului Sănătății de Ministerul Protecției Sociale. Reorganizarea sistemului Serviciului de stat de supraveghere a sănătății publice. Crearea Centrului Național de control al Maladiilor și a Institutului Național de Sănătate Publică.

Economie

# Măsuri de acoperire parțială a pierderilor suferite de IMM în timpul crizei. Atragerea maximală a resurselor externe pentru majorarea semnificativă a Fondului de garantare a creditelor pentru acest sector.

# Deblocarea situației cu eliberarea certificatelor de forța majoră pentru persoanele fizice și juridice care au suferit în urma restricțiilor pandemice de activitate.

# Stimularea producătorilor autohtoni. Integrarea producătorilor autohtoni în rețele de producere și lanțuri valorice: programul de cooperare a fermierilor cu rețelele de retail din RM, program de retehnologizare a industriilor locale, program de substituire a importurilor pentru industria automobilistică.

# Atragerea investițiilor străine în direcția reindustrializării economiei RM. Elaborarea conceptului subvenționării unor programe de retehnologizare (cofinanțare a utilajelor incluse în dezvoltarea de noi linii de producție sau tehnologii cu potențial pentru dezvoltare și inovație).

# Rectificarea bugetului prin reducerea maximală a tuturor cheltuielilor care nu sunt urgente, atragerea fondurilor externe și concentrarea resurselor financiare pentru sprijinul medicilor, al păturilor social vulnerabile și al agenților economici care au suferit în urma epidemiei.

# Asigurarea predictibilității în agricultură prin stabilirea a unui minim de 3 % din cheltuielile bugetare pentru FNDA. Adoptarea de vacanțe de plată ori scutirii de la plata a unor impozite pentru agricultorii afectați de calamitățile naturale în 2020. Examinarea posibilității compensării unor cheltuieli pentru procurarea seminței de grâu și orz.

#Elaborarea unei strategii de utilizare eficientă a resurselor acvatice în scopul irigării. Lansarea mai multor programe naționale de susținere a leasingului la tehnica agricolă.

Andrei Năstase a spus că Platforma DA este pregătită să pună în aplicare aceste măsuri chiar din acest moment și este nevoie doar de manifestarea unei responsabilități mature a forțelor politice din legislativ pentru a oferi o șansă acestei țări și oamenilor săi.

1
WowWow
1
YayYay
1
AngryAngry
0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
SadSad
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment