Loading Posts...

Amendamentele PSRM la legea ONG-urilor, blocate de Comisia de profil. Cine este deputatul care nu s-a prezențat la ședință

Amendamentele deputatului PSRM, Vasile Bolea la legea ONG-urilor au fost blocate în cadrul ședinței Comisiei Juridice a Parlamentului, deoarece coaliția PD-PSRM nu a dispus de majoritate. Din numărul de 8 membri prezenți la ședință, 4 au votat împotrivă, iar 4 pentru. Deputatul din fracțiunea Șor, Denis Ulanov nu s-a prezentat la ședintă.

În Comisia Juridică, numiri și imunități sunt 9 membri: 5 deputați aparțin opoziției, iar 4 partidelor de guvernare. Astfel legea urmează să fie votată de Parlament cu amendamentele vechi.

Amintim că deputatul PSRM, Vasile Bolea a înregistrat zilele trecute amendamentele la legea ONG-urilor în cadrul ședinței Comisiei Juridice, numiri și imunități. Potrivit acestora,  Bolea propunea ca ONG-urile să nu poată face „lobby politic” și să nu poată susține material sau acorda servicii partidelor politice.

La scurt timp după amendamentele propuse de deputații PSRM, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că PD va vota doar acele amendamente la Legea ONG-urilor au fost convenite cu reprezentanța UE la Chișinău. 

Preşedintele Igor Dodon a anunțat  că nu va promulga legea pe motiv că „aceasta ar permite ONG-urilor să acceseze finanțare din exterior şi să presteze servicii partidelor politice” iar prim-ministrul Ion Chicu a declarat că Guvernul nu va susține documentul „în redacția actuală” din motiv că „Republica Moldova, prin intermediul acestor ONG-uri, își va pierde independența”.

Precizăm, însă, că pe 5 iunie recent, în urma unei ședințe care a avut loc la Guvern și la care au participat președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu, întregul cabinet de miniștri, dar și liderii celor două partide din coaliția de guvernare, PSRM și PD au decis că vor vota, în lectură finală, Legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, dar cu unele modificări.

Amintim că vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari a cerut de mai multe ori convocarea de urgență a membrilor Comisiei juridice pentru a aproba raportul asupra proiectului de lege privind organizațiile necomerciale. Potrivit vicepreședintelui parlamentului, votarea acestuia în lectură finală de către legislativ ar permite deblocarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară a Uniunii Europene. Slusari, a mai declarat, de asemenea, că tărăgănarea în mod intenționat a convocării ședinței plenului Parlamentului, este cauzată anume de intenția PD și PSRM de tergiversa votarea legii ONG-urilor și de a câștiga timp pentru a pune la cale modificări care i-ar conveni guvernării.

Votarea legii ONG-urilor în lectură finală este o condiţie pentru obţinerea finanţării 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.

sursa foto: europalibera.org

 

 

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
WowWow
0
YayYay
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment