Loading Posts...

Analist de top: Andrei Năstase este primul politician de peste Prut care a ieşit public şi a denunţat celebrul „balsoi paket” al lui Igor Dodon de federalizare a R. Moldova. Mulţi ştiau, nimeni nu a spus-o”

Andrei Năstase este politicianul are a făcut posibilă demantelarea binomului Plahotniuc-Dodon şi scoaterea oligarhului de la putere iar consecvenţa lui îndârjită a dus la debarcarea lui Plahotniuc de la putere. De această părere este politologul român și directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu. Acesta a scris într-un editorial publicat de adevărul.ro că anume liderul Platformei DA, Andrei Năstase este cel care a fost „încasatorul” principal al alianței ACUM/PSRM, în ciuda faptului că, inclusiv pe timpul guvernării, acesta a fost cel care a încercat să tergiverseze, să pună condiţii sau să forţeze socialiştii la cedări.

„Celor care, astăzi, la Bucureşti sau la Chişinău, se fac că uită ce a însemnat Blocul ACUM şi ponderea pe care Platforma DA a avut-o în acesta, trebuie să le reamintim doar câteva momente:

Andrei Năstase, prin mişcarea pe care a generat-o, inclusiv în stradă, este cel care a făcut posibilă demantelarea binomului Plahotniuc-Dodon şi scoaterea oligarhului de la putere. Nu e singurul, evident, dar fără consecvenţa lui îndârjită, iraţională, deseori, fără să fi stat în stradă, zile şi nopţii, debarcarea lui Plahotniuc nu era posibilă. „Bine îmbrăcaţii” politicii moldoveneştii au venit mai târziu în scenă…

Andrei Năstase este cel care, în 2016, a cedat poziţia de candidat la preşedinţia R. Moldova. Că avea mai multe şanse sau mai puţine decât Maia Sandu, e o întrebare irelevantă astăzi. Dar gestul în sine a fost proba unei maturităţi politice nu foarte des întâlnite în politică şi care trebuie reamintită ca atare.

Andrei Năstase e cel care a câştigat în iunie 2018 Primăria Chişinăului, fireşte, beneficiind de susţinerea întregului Bloc ACUM, în frunte cu Maia Sandu. A câştigat-o în 2018 şi a pierdut-o în noiembrie 2019, când nu a reuşit să surmonteze în faţa celor mai severi electori pro-europeni şi pro-români din R. Moldova – cei din Chişinău – balastul alianţei imorale cu socialiştii lui Igor Dodon. Şi culmea, a păţit-o cel mai reticent membru al Blocului ACUM pentru o asemenea alianţă, cel care a încercat să tergiverseze, să pună condiţii, să forţeze socialiştii la cedări. (Acestea nu au contat, „descălecatul” a avut câştig de cauză atunci.)

Andrei Năstase este cel care, în realitate, a fost „încasatorul” principal al acelei efemere şi nefireşti alianţe, în ciuda faptului că, inclusiv pe timpul guvernării, acesta a fost, poate, elementul cel mai contondent în relaţia cu Igor Dodon. Andrei Năstase este – şi aici a trecut un test fundamental -, primul politician de peste Prut care a ieşit public în 2019 şi a denunţat celebrul „balsoi paket” al lui Igor Dodon de federalizare a R. Moldova. Mulţi ştiau, nimeni nu a spus-o. I-au trebuit Blocului ACUM câteva săptămâni să îşi asume, ca bloc unitar, ceea ce Andrei Năstase criticase public demult singur,”  a scris Dungaciu.

https://adevarul.ro/moldova/politica/dandungaciu-la-chisinau-e-aceeasi-dilema-an-poti-alia-isis-sail-dai-jos-assadp-1_5ecb50d65163ec42711ee7ed/index.html?fbclid=IwAR122emTdyevi_gfxyOYpG8S2iaFQ3-gv7M-5z4oEdMVGPj2uhJtdXv4yyE

sursa foto: jurnal.md

2
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
WowWow
0
YayYay
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment