Loading Posts...

„Ce trebuia să facă președintele, să refuze candidatura mea?” Ce dezvăluiri face Stoianoglo despre „relația” sa cu Dodon

Numirea în funcție a Procurorului General de către președintele Igor Dodon nu a avut decît un caracter formal. Încrederea pentru a ocupa cea mai importantă funcție din procuratură i-a fost oferită de către membrii juriului Concursului și Consiliul Superior al  Procurorilor, susține Procurorul General, Alexandr Stoianoglo. Acesta a declarat la emisiunea „O nas” de la Jurnal TV că s-a simțit provocat să participe la concursul pentru funcția de procuror general, atunci când a văzut că legislația a fost schimbată în așa fel, încât la procuratură putea ajunge orice persoană din stradă.

„Nu vreau să vorbesc despre acest subiect, pentru că se face impresia că m-aș îndreptăți pentru ceva ce nu există în realitate. Nu stiu de ce nimeni nu atrage atenția că actiunile lui Dodon au avut doar un caracter formal. Președintele a semnat hotărârea emisă de Consiliul Superior al Procurorilor. Încrederea mi-a fost acordată de procurori iar misiunea mea este să le îndreptățesc așteptările. Pentru mine este foarte important ca procurorii să simtă că au posibilitatea să se realizeze, că procuratura are o altă față, că ea își îndeplinește misiunea conform legii. Ce trebuia să facă președintele, să refuze candidatura mea? Consiliul Superior al Procurorilor ia în acest caz aceeași hotărâre iar președintele este obligat să se conformeze. În al doilea rând, eu am trecut cu brio ambele etape ale concursului, pentru mine acest lucru a fost ca o provocare. La prima etapă a concursului nu eram încă foarte determinat,  dar când am văzut că legislația a fost schimbată în așa fel că la procuratură putea ajunge orice om din stradă, pentru mine acest lucru a devenit o problemă și atunci am considerat că am obligația de a participa la concurs pentru a ridica nivelul de selectare a candidaților. Nu am fost împotriva nimănui dar nu-mi puteam imagina cum procuratura putea fi condusă de o persoană care nu are idee ce înseamnă procuratura. Cu tot respectul pentru celelalte profesii, dar procuratura are specificul său. Atunci când am trecut prima etapă, instituția prezidențială nu a avut nicio atribuție, da, am fost invinuit că fostul procuror mi-a dat punctajul cel mai mare, dar nu știu de ce nimeni nu a vorbit despre faptul că și reprezentantul societății civile a oferit punctaj maxim unui alt reprezentant al societății civile,” a declarat Alexandr Stoianoglo.

Precizăm că Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe  Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general al Republicii Moldova pe 28 noiembrie, 2019. A doua zi de la desemnare, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcție a noului procuror general.

Pe 6 decembrie, 2019,  Alexandr Stoianoglo, și-a ales trei adjuncți pe care i-a prezentat în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor. Este vorba de Ruslan Popov, Mircea Roșioru și Iurie Perevoznic.

 

1
WowWow
0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
YayYay
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment