Loading Posts...

Dinu Plângău despre inițiativa PAS de a organiza alegeri parlamentare și prezindențiale anticipate în aceeași zi: „Ca deputat, calific acțiunea ca una politică, ca cetățean – sunt îngrijorat de consecințe”

Deputatul Platformei DA, Dinu Plângău susține că organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate în aceeași zi ar putea duce la încălcări juridice, politice și chiar morale. Acesta vine cu o replică ce vizează inițiativa foștilor colegi din blocul ACUM, care au depus o sesizare la Curtea Constituțională  privind posibilitatea desfășurării alegerilor parlamentare anticipate, în cazul dizolvării Parlamentului, concomitent cu cele prezidentiale anticipate în cazul în care președintele Igor Dodon va demisiona sau va fi demis.

Deputatul Platformei DA susține ca acest scenariu este unul periculos și care îi poate afecta pe cetățeni. Plângău se întreabă cine va guverna în perioada alegerilor, cine va organiza scrutinele sau cine își va asuma faptul ca 51 de deputați să nu vină la Parlament timp de 3 luni pentru a-l face nefuncțional.

„Ca jurist o să vă îndemn să așteptăm Hotărârea Curții Constituționale, ca deputat calific acțiunea ca una politică, iar ca  cetățean, sunt îngrijorat de faptul că nu știu ce va fi în această perioadă cu statul și că avem obișnuința să ne asumăm acțiunile, nu și consecințele,” scrie Dinu Plângău pe pagina sa de Facebook.

„Să presupunem că Președintele – Kulioc își va da demisia și CCM-ul va spune că putem omite condiția (3) și va mai spune că un președinte interimar poate dizolva Parlamentul și să organizăm 2 scrutine în aceeași zi. Oricum rămân celelalte.

Iată aici apar foarte multe întrebări juridice, politice și morale dacă vreți.

1) Guvernul actual va fi demis sau va merge în demisie prin luna august? Își asumă 51 de deputați să nu numească alt Guvern timp de 3 luni pentru a merge după scenariul alegerilor Prezidențiale și Parlamentare?2) Își asumă cineva că timp de 4 luni nu vom avea Guvern, Parlament și Președinte în condiții de criză? Luând în calcul cât de greu sunt formate majoritățile după alegeri, acest termen ar putea dura și până la 6 luni.
3) Cine își asumă guvernarea cât vor fi alegeri?
4) Cine își asumă consecințele crizei, responsabilitatea față de cetățeni?
5) Își asumă 51 de deputați să nu vină la Parlament timp de 3 luni pentru a-l face nefuncțional?
6) Cine va organiza aceste scrutine ? Actualul Guvern cu atribuții limitate?

De ce să-l invităm pe Dodon să-și dea demisia? Hai să-l invităm să-și pună singur sie cătușe pe mâini!

Dacă citim art. 85 din Constituție, acolo scrie negru pe alb în ce condiții poate fi dizolvat Parlamentul:
1. În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

2. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

3. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

Să presupunem că Președintele – Kulioc își va da demisia și CCM-ul va spune că putem omite condiția (3) și va mai spune că un președinte interimar poate dizolva Parlamentul și să organizăm 2 scrutine în aceeași zi. Oricum rămân celelalte.

Iată aici apar foarte multe întrebări juridice, politice și morale dacă vreți.

1) Guvernul actual va fi demis sau va merge în demisie prin luna august? Își asumă 51 de deputați să nu numească alt Guvern timp de 3 luni pentru a merge după scenariul alegerilor Prezidențiale și Parlamentare?
2) Își asumă cineva că timp de 4 luni nu vom avea Guvern, Parlament și Președinte în condiții de criză? Luând în calcul cât de greu sunt formate majoritățile după alegeri, acest termen ar putea dura și până la 6 luni.
3) Cine își asumă guvernarea cât vor fi alegeri?
4) Cine își asumă consecințele crizei, responsabilitatea față de cetățeni?
5) Își asumă 51 de deputați să nu vină la Parlament timp de 3 luni pentru a-l face nefuncțional?
6) Cine va organiza aceste scrutine ? Actualul Guvern cu atribuții limitate?

Întrebări – fără răspunsuri.
Bine, putem spune că Dodon e corupt, e fricos și populist, dar nu cred că Dodon e atât de prost încât să-și dea demisia. Să rămână fără Guvern, imunitate și fără aliații din PD care nu vor anticipate. Asta doar dacă nu ar avea certitudinea că are o susținere a unei majorități Parlamentare pentru organizarea alegerilor anticipate înainte de termenul constituțional.

Dacă tot am fost întrebat de subiectul menționat mai sus:
1. Ca jurist o să vă îndemn să așteptăm Hotărârea CCM-ului.
2. Ca deputat, calific acțiunea ca una politică.
3. Ca cetățean, sunt îngrijorat de faptul că nu știu ce va fi în această perioadă cu statul și că avem obișnuința să ne asumăm acțiunile, nu și consecințele. Mai cred că anticipatele sunt inevitabile și pot avea loc anul viitor, dar cu o asumare clară și cu evitarea unui eventual haos instituțional, dar și diminuarea consecințelor negative pentru cetățenii statului.”

Precizăm că deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a depus o sesizare la Curtea Constituționala privind posibilitatea desfășurării alegerilor parlamentare anticipate, în cazul dizolvării Parlamentului, concomitent cu cele prezidentiale anticipate în cazul în care Igor Dodon va demisiona din funcția de președinte.

“Am depus acum câteva clipe o sesizare la Curtea Constituțională privind interpretarea prin coroborare a dispozițiilor articolului 2 alineatul (1), articolului 61 alineatul (1) și (3), articolului 85 alineatul (1), (2) și (4) și articolului 90 alineatul (1), (2) și (4) din Constituția Republicii Moldova care se referă la posibilitatea desfășurării concomitente a alegerilor parlamentare anticipate, în cazul întrunirii circumstanțelor constituționale pentru dizolvarea Parlamentului, cu alegerile prezidențiale anticipate, în cazul în care intervine vacanța funcției urmare a demisiei Președintelui Republicii Moldova,” a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

4
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
WowWow
0
YayYay
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment