Loading Posts...

Eseu de Igor Munteanu: „Platforma DA va face tot ca guvernarea chicoistă, de inspirație fanariotă să plece”

 

RM este o țară extrem de exotică. Un stat în care PM își începe briefingul de luni dimineață cu acuzații grave la adresa opoziției și a ONG-urilor finanțate din exterior, care vor lichidarea RM, are o gravă problemă. Asemenea probleme se rezolvă numai prinn demisie. Repetând de 6 ori fraza după care, ”ei vor să distrugă țara”(opoziția, n.n), ei au dinamitat creditul rusesc (opoziția n.n) și vor să facă în RM cât mai rău (tot despre acești parlamentari din opoziție e vorba, n.n), PM a ajuns singur și neajutat de nimeni, pe patru piciorușe vânjoase, la concluzia că, ”obiectivul lor, al parlamentarilor, este de a-i lăsa pe moldoveni fără stat” (!?). Dar, atunci când aproape să se producă fatidicul adevăr al destinului, revine ca un haiduc cu pretenție de tribun antic același I.Chicu și spune, ”eforturile celor care vor să distrugă acest stat nu-și vor atinge scopul”; iar pentru a ne convinge de uriașul său zăcământ natural de optimism, PM Chicu s-a lăudat cu veniturile ridicate la buget în primele 2 luni ale anului 2020, care ar demonstra, în opinia sa de tehnocrat, ”că se poate”, ”că mai sunt cărbuni în magazie” și că .. trenul își va urma calea neabătut spre”… mai departe”.

Pe la Nord se spune cu anumite ocazii, ”ce să-i faci? N-ai ce-i face”. Totușți, merită să constat că nu există în RM teme mai profunde pentru acest Guvern Chicu decât lupta cu opoziția,. Asta-i serios, altfel spus – primul strat de ciment pus la temelia unei școli filosofice chicoiste este pus temeinic. Acesta (actualul PM) nu spune că Republica Moldova este azi pe I loc în Europa la rata de infectări și decese (Covid19) după 12 săptămâni de la începutul pandemiei. Decesele au crescut cu 15%, iar infectările cu 12%. Astăzi, 1 iunie, RM a înregistrat 295 decese Covid19, la un număr total de 8251 cazuri atestate, iar în ultima săptămână, RM a avut de 3 ori mai multe cazuri noi de Covid19 decât toate țările europene, comparabile ca populație, la un loc. Ca un PM, care nu-și dădea rând să iasă în primele 40 de zile să citească jalnica sa țidulă despre faptul că totu-i sub control, astăzi acest, PM I.Chicu nu are bunul simț să recunoască că de fapt, nimic nu-i sub control, că situația este scăpată de sub control și că toate deciziile hazardate din ultimele zile sunt, pur și simplu, criminale. În loc să fie onest cu oamenii, să fie cel puțin util cetățenilor acestei țări, spunându-le cât de gravă e situația reală de sănătate publică, cerându-le să fie prudenți, să rețină că cele mai multe dintre alertele medicale sunt în continuare valabile, acesta iese trufaș și atacă opoziția. Opoziția răspunde.

Pentru că nu-i prima dată când actualul PM dă semne că vrea să spargă oul tehnocratic în care-a fost adus pe masa Parlamentului, la investirea sa apocrifă din anul 2019 Ad Domini, eu aș boteza această ieșire a sa la rampa politică drept ”chicoism”. Chicoismul actualului PM este, de fapt, un hibrid între ceea ce istoria politică atestă ca ”jingoism” (naționalism extremist, manifestat prin atacuri virulente contra unor adversari fictivi sau reali și amenințarea cu utilizarea forței pentru a apăra ”statalitatea”), și ”ciocoism” (parvenitism, fanariotism și slugărnicie, ori cum spunea marele Vasile Aleksandri, ”ciocoismul înseamnă a fi mare cu cei mici și mic cu cei mari”, Dexonline.ro). Primul s-a născut în sec.XIX în Marea Britanie, iar al doilea este un reziduu al unei mai vechi tradiții bizantine, greu de dezrădăcinat în elitele politice din principatele valahe după regimul otoman. Chicoismul este astfel un alibi ideologic pentru cei care se pot lipi de orice putere, indiferent de culoarea ori mirosurile acesteia (aici nu învinuiți Covid-19!) pentru a – și păstra accesul la divderse beneficii materiale și simbolice care vor prevala întotdeauna față de esență, adevăr, convingeri.

”Chicoismul” este frâna și esența stagnării în RM

1.Guvernul Chicu a devenit azi principala frână în restabilirea

dialogului politic cu UE, principala amenințare la viața oamenilor datorită măsurilor incoerente, disproporționate ale celor care pretind că aplică politici de a ne proteja. În sfârșit, Chicu este frâna relațiilor RM cu UE și blestemul businessului. Ca și patronul său (Dodon), Chicu a repetat că nu susține adoptarea legii cu privire la organizațiile necomerciale, care ar urmări distrugerea statului. Chicu se va opune cu toate mijloacele pe care le controlează împotriva scoaterii statului din captivitate și revanșa oligarhică executată azi după proiectul lui Dodon; Guvernul Chicu va continua să gestioneze dezastruos sistemul sanitar pentru că nu sănătatea pacienților îl interesează, ci blocarea schimbării sistemului existent, eliminarea UE din procesele administrative și politice și înghețarea Acordului de Asociere, asta-i linia strategică a chicoismului. Nimic nu va împiedica fraudarea masivă a alegerilor sub guvernul Chicu, iar cei care se amăgesc pe acest subiect își fac un mare deserviciu, lor și publicului.

2.Prietenii nedeclarați ai ”chicoismului” sunt cei care susțin că acest guvern (Chicu) nu trebuie schimbat. Unii susțin că oricum ratingul lui Dodon este în declin, PM Chicu oricum pierde imagine pt că toți văd eșecurile lui evidente, că miza adevărată a opoziției este scrutinul din 1 noiembrie, eventual împreună cu alte alegeri comune, parlamentare, sau că schimbarea guvernului înseamnă readucerea lui Plahotniuc la cârma RM. Oameni deștepți nu pot repeta la nesfârșit aceste nerozii doar de dragul confortului unor manipulatori notorii, care-și auto-împlinesc prognozele eronate pe care le-au făcut anterior. Nimic mai grav. Confuziile și falsificările care se fac în acest punct doi sunt mult prea grave pentru a le nota doar, voi răspunde:

Câteva clarificări:

1.Menținerea PM Chicu în funcție înseamnă sacrificarea cetățenilor RM pentru încă cel puțin 6 luni de zile sub cea mai incompetentă guvernare din ultimii 30 de ani. Dodon va dori să arate caracter sponsorilor săi în ajun de scrutin, iar guvernul Chicu va fi obiectul orb al unei campanii anti-UE.

2.Menținerea PM Chicu nu oferă nicio garanție că alegerile din toamnă vor fi organizate liber, corect, imparțial și neinfluențate de putere; știm ce poate CEC, și nicio ”alianță pentru alegeri libere și corecte” nu poate compensa haosul organizat al guvernului aflat la butoanele electorale. Doar un guvern nou, responsabil, european, asumat politic, poate face diferența.

3. Socoteala unor lideri că daunele de imagine ale lui Chicu îl vor afecta electoral pe I.Dodon și că oamenii vor separa grâul de nighină, este naivă, riscantă și periculoasă. Ei neglijează efectul sistematic al propagandei (deep propaganda) și tehnicile folosite în ultimele campanii, iar guerilla a fost reactivată deja.

4. Se promovează și falsul că schimbarea guvernului Chicu l-ar readuce pe Plahotniuc la cârma RM. Teza este minciunoasă, dar fiind intens promovată de TV și troli ai PSRM, devine parte dintr-o construcție ipotetică care are drept scop să ucidă proiectul politic de schimbare a guvernului Chicu printr-un pericol ipotetic. În acest fel, puterea (Dodon) vrea să impună publicului să creadă că actualul status-quo (păstrarea lui Chicu) este mai bun unei guvernări normale, iar acest status quo este de fapt baza puterii care-l avantajează total pe Igor Dodon,

5. Chicoismul este esențial lui Igor Dodon pentru câștigarea puterii în 2020. Doar pritnr-o asemenea guvernare ineficientă, iresponsabilă, inertă, acesta poate modela după bunul plac modul în care resursele administrative și instituțiile statului îi livrează puterea de care are nevoie, înfara oricăror competențe constituționale. Și tot prin Chicu, Dodon poate demonstra că ar fi un rău mai mic decât alt rău, ipotetic. Chicoismul este numele sintetic al unei guvernări nocive, corupte și aservite.

Platforma DA  va face tot ce este necesar și posibil pentru ca această guvernare chicoistă, de inspirație fanariotă să plece. Prieteni, dacă sunteți de acord cu ideile mele și respingeți ”chicoismul” ca rudă săracă a jingoismului și nepot al ciocoimii, faceți share și comunicați-l și altora!”

3
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
WowWow
0
YayYay
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment