Loading Posts...

Este gata să renunțe la premierul Ion Chicu pentru a rămâne la putere. „Oferta” lui Igor Dodon, la o zi după ce PSRM și PD au pierdut majoritatea în Parlament

 

„Vreau să atrag atenția că lipsa unui număr suficient de voturi pentru majoritatea parlamentară actuală nu reprezintă încă o criză politică și destabilizare, fiindcă actualul Guvern oricum își va continua activitatea și va face tot ce este necesar pentru oameni în această perioadă de criză, chiar și în lipsa unei majorități politice stabile, dacă se va ajunge la acest lucru,” scrie președintele Igor Dodon pe pagina sa de facebook, după ce ieri PSRM și PD au pierdut majoritatea în Parlament.

 

Igor Dodon se adresează partidelor din opoziție și propune ca  PSRM, PAS, PDM și Platforma DA să caute împreună cele mai bune soluții pentru o  nouă coaliție în Parlament. De asemenea, șeful statului, susține că ia în calcul „dorința” anunțată de PAS de a fi declanșate alegeri anticipate.

 

„Ca să curmăm din rădăcină planurile lui Plahotniuc și Șor, e nevoie ca PSRM, PAS, PDM si PPDA să dea dovadă de responsabilitate politică, să caute împreună cele mai bune soluții pentru ca în Parlamentul Republicii Moldova să nu fie instaurat haosul și anarhia. Oligarhii au încă suficienți bani din miliardul furat să cumpere deputați din toate partidele, nu doar din PDM, dar, în același timp, numărul deputaților integri la această etapă este mult mai mare decât al celor care se vând. Iată de ce sunt sigur că există soluții pentru ca țara să nu revină la dezastrul în care se afla acum un an.

Ca președinte, voi acorda tot suportul partidelor antioligarhice, așa cum am făcut-o și cu un an în urmă, și voi susține orice soluție care ar asigura stabilitatea țării și securitatea cetățenilor.

Mă voi opune însă oricărei construcții politice care s-ar putea face împreună cu partidele lui Șor și Plahotniuc, cu transfugii lor cumpărați, cei care sunt acuzați de implicare în frauda bancară și alte escrocherii care i-au adus pe oameni la sărăcia în care se află astăzi. Cine crede că scopul oligarhilor este să se limiteze la lupta cu Dodon sau PSRM, se înșală, fiindcă Plahotniuc se va apuca apoi de lupta și cu Maia Sandu, și cu Andrei Năstase sau alții. Scopul oligarhilor este nu atât lupta politică, dar preluarea Curții Constituționale, a Procuraturii Generale, a Justiției în general, pentru a-și închide dosarele penale și a putea relua șantajul împotriva celor care îi încurcă.

Știu că există anumite neînțelegeri politice chiar și între partidele sănătoase din Parlament, acestea însă nu pot fi mai presus de interesul cetățenilor de a avea o țară stabilă si sigură, de a fi susținute proiectele care vin să-i sprijine în această perioadă foarte complicată de criză.

Eu sunt în egala măsură gata să susțin atât actuala guvernare, cât și o altă formulă guvernamentală, în care un rol mai important să-l aibă PAS si PPDA, dacă aceste partide se simt cu adevărat pregătite să își asume responsabilități în gestionarea actualei crize sanitare și economice.

În același timp, activitatea Parlamentului și a Guvernului se poate desfășura eficient și în lipsa unei majorități politice formalizate, partidele antioligarhice pot agrea punctual care proiecte sunt în interesul cetățenilor și necesită a fi susținute.

Nu în ultimul rând, având in vedere dorința anunțată de PAS de a fi declanșate alegeri anticipate, aș putea să susțin și o astfel de propunere dacă se avansează în punerea ei în practică și dacă avem certitudinea că o astfel de soluție este în interesul cetățenilor.

Sunt de acord că avem o problemă serioasă în Parlament, care devine tot mai puțin reprezentativ după ce un număr de deputați au decis să-și trădeze electoratul, existând suspiciuni foarte grave ca ar fi fost corupți de oligarhi.

Astfel, sunt mai multe soluții prin care putem face față acestei crize în interesul cetățenilor, totul depinde de dialogul care ar trebui să aibă loc intre partidele antioligarhice. Anume din aceste considerente voi iniția în următoarele zile discuții împreună și/sau separat cu partidele politice antioligarhice din parlament.

Dacă însă se va ajunge la blocarea activității actualului guvern sau la demiterea lui, la lăsarea țării fără guvernare, responsabili în fața cetățenilor vor fi cei care împreună cu Plahotniuc și Șor au participat la instaurarea haosului și la punerea în pericol a cetățenilor.
În încheiere vreau să-i asigur pe cetățeni că prioritatea mea la această etapă este să contribui la asigurarea stabilității țării și la asigurarea condițiilor necesare pentru a ieși împreună cu bine din situația complicată pe care o traversăm.

Anul trecut pe vremea aceasta am trecut prin greutăți si riscuri mult mai mari și am făcut față cu bine, vom reuși și de data aceasta,” scrie Igor Dodon.

Amintim că ieri, PSRM și PD au pierdut majoritatea în Parlament după ce deputata Efrosinia Grețu a părăsit PD și a aderat la grupul lui Andrian Candu.

Coaliția PSRM/PD s-a creat pe 12 noimbrie, 2019, atunci Parlamentul Republicii Moldova a adoptat moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului, înaintată de socialiști. Demiterea Guvernului a fost susținută de 63 de deputați din fracțiunile PSRM și PDM.

 

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
WowWow
0
YayYay
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment