Loading Posts...

EXCLUSIV// Primele declarații ale vicepreședintelui raionului Sângerei după ce a fost stropit cu verde de briliant : „Fiecare pasăre pe limba ei piere”. Ce i-a răspuns lui Cavcaliuc

Sub pretextul vaccinării fără rând împotriva Covid se ascunde un atac politic menit să lovească în persoanele din conducerea raionului care au depistat ilegalități la mai multe instituții la care consiliul raional este fondator, printre care și Spitalul Raional Sângerei. Așa comentează atacul la adresa sa, vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, internat în prezent la Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga” cu arsuri de gradul I și II la ambii ochi, după ce președintele OT PACE Sângerei, Tudor Balan, l-a stropit cu verde de briliant peste față.

Tudor Tutunaru susține că a devenit ținta atacurilor după ce președintele raionului și mai mulți consilieri raionali au cerut să fie efectuate audituri la mai multe instituții, printre care și Spitalul Raional Sângerei. Totul a început după ce directorul spitalului, Lilian Brânză, ajuns în funcție în perioada guvernării PD, a fost suspectat de managment defectuos și nu a fost numit pentru al doilea mandat iar președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc i-ar fi luat apărarea de mai multe ori, susținând că acesta ar fi fost nedrăptățit, spune Tutunaru.

“ Doar în 2020 prin acest spital au trecut 46 de milioane de lei și nu există nicio transparență despre modul în care a fost cheltuită această sumă, o mare parte din bani fiind cheltuiți fără consimțământul consiliului de administrare. Mandatul lui Lilian Brânză expirase pe 17 decembrie, 2020, ulterior, acesta a câștigat din nou concursul, însă, președintele raionului și consilierii din Consiliul Raional Sângerei nu l-au întărit în funcție, fiind în așteptarea auditului. Mai mult, vreau să vă spun că și soția lui Lilian Brânză a ocupat funcția de șefă a secției consultative în cadrul aceleiași instituții medicale, fiind în conflict de interese cu angajatorul. Ne-am adresat la ANI și suntem în așteptarea unui răspuns,” a declarat pentru geopolitica.md, vicepreședintele raionului Sângerei.

Tudor Tutunaru susține că în live-urile din ziua în care s-a produs incidentul, dar și în conferința pe care a susținut-o a doua zi,  președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a vorbit despre demiterea din funcție a directorului Spitalului Raional Sângerei în timp ce, de fapt, Brânză nici nu a fost numit în funcție.

“ Fiecare pasăre pe limba ei piere. Președintele PACE l-a pomenit de mai multe ori pe Brânză în discursurile sale și m-a învinuit că am contribuit la demiterea acestuia, ceea ce este un fals. Directorul spitalului nu a fost demis, el nici nu a fost numit până la efectuarea unui audit care să clarifice mai multe semne de întrebare. O altă învinuire pe care mi-a adus-o Cavcaliuc a fost aceea că eu aș fi cerut ca vaccinurile Pfizer BioNTech să fie luate de la spital pentru a fi vaccinați angajații consiliului și rudele acestora, ceea ce este o aberație totală. Vaccinul nu a fost distribuit la spital ci doar la Centrul de Sănătate Sângerei, unde s-au vaccinat și medicii care nu au făcut-o cu Astra Zeneca. Doar vaccinurile din primul lot au ajuns la spital, atunci s-au vaccinat majoritatea medicilor, restul, care au mai rămas, au mers la Centrul de Sănătate și s-au imunizat cu vaccinurile din al doilea lot – Pfizer BioNTech. Tot în live-urile sale, Cavcaliuc a mai spus că eu l-aș fi presat pe directorul spitalului să treacă la Platforma DA. Din nou, o mare minciună. Se știe că noi, cei de la Platforma DA nu urmărim atragerea în rîndurile noastre a persoanelor asupra cărora există suspiciuni în materie de integritate,” a precizat Tutunaru.

De asemenea, vicepreședintele raionului Sângerei susține că s-ar fi încercat eschivarea de la răspundere a făptașului care l-a stropit cu verde de briliant, prin internarea acestuia în Spitalul Raional.

“ Cu o zi înainte de a fi ședința de judecată, președintele PACE Sângerei, Tudor Balan, cel care mi-a turnat verde briliant pe cap și am fost la un pas să rămân orb, a fost adus la spital de către același Lilian Brânză, care l-a rugat insistent pe seful secției de cardiologie să-l interneze pe Balan sub pretext ca ar fi bolnav și ar fi suferit un infarct, dar medicii au refuzat să meargă la astfel de înțelegeri și a doua zi făptașul a primit arest preventiv pentru 30 de zile la domiciliu, ” a declarat Tutunaru.

Cât privește vaccinarea sa, Tutunaru susține că a fost imunizat cu ultimile doze rămase într-un flacon, după ce un medic a refuzat să se vaccineze din motive de sănătate. Mai mult, acesta spune că în calitatea sa de președinte al Comisiei Raionale Excepționale de Sănătate Publică care s-a ocupat de gestionarea Covidului la Sângerei, dar și al comisiilor de asistență socială, a fost mereu în prima linie de risc.

“ Dar nici așa nu era să mă vaccinez, am fost, însă, adeptul faptului ca nicio doză de vaccin să nu să se piardă, așa cum s-a întâmplat în alte raioane unde s-au pierdut zeci de doze. Pentru asta cine poartă răspundere? Am fost chemat pe ultima sută de metri, un medic a făcut temperatură și nu s-a putut vaccina. Trebuie să știți că într-un flacon de Astra Zeneca sunt 10 doze de vaccin, iar în unul Pfizer – 6 doze. Un flacon nu poate să stea deschis mai mult de câteva ore. Raionul Sângerei a fost lăudat de Ministerul Sănătății în acest sens, pentru că procesul de vaccinare s-a petrecut foarte organizat. Primele vaccinuri, un lot de 400 de doze Astra Zeneca au venit pe 11 martie.  A urmat un lot de 156 de doze de Pfizer care a ajuns la Sângerei pe 22 martie, ulterior alte 300 de doze de Astra Zeneca s-au epuizat într-o săptămână. Pe 7 aprilie au mai ajuns 800 de doze de vaccinuri dintre care la ora actuală, 400 deja au fost folosite,” a explicat vicepreședintele raionului Sângerei.

“La început oamenii au fost reticenți, ne întrebau de ce nu se vaccinează președintele țării, deputații, guvernanții, de ce faceți experiențe pe noi? Am făcut un live în care le-am explicat oamenilor că acest lucru este absolut necesar, că de asta depinde sănătatea noastră, a tuturor și i-am îndemnat să se programeze pentru a fi vaccinați” a mai adăugat Tutunaru.

În prezent, vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru este internat la Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga” cu arsuri de gradul I și II la ambii ochi. Starea sa de sănătate este în dinamică pozitivă, medicii au reușit să-i restabilească vederea în proporție de 60 -70 %.

Precizăm că vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru a fost stropit cu verde de briliant în seara zilei de 6 aprilie de către unul dintre membrii partidului PACE, în fața casei sale după ce s-a întors de la serviciu.

Procuratura raionului Sângerei a inițiat două cauze penale pentru “huliganism comis de două sau mai multe persoane” și “chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”. Pentru astfel de acțiuni, legea prevede amendă sau închisoare de până la 5 ani.

Președintele organizației teritoriale a partidului PACE din Sângerei, Tudor Balan, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de judecătoria Sângerei, care a respins demersul procurorilor de arestare a lui Balan pentru o lună.

Președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc a declarat că dosarele sunt instrumentate politic și a cerut ca acestea să fie examinate de oamenii legii din altă localitate.

sursa foto: esp.md, unimedia.info

4
HeartHeart
2
HahaHaha
1
YayYay
1
SadSad
1
AngryAngry
0
LoveLove
0
WowWow
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment