Warning: Creating default object from empty value in /home2/geopolit/public_html/wp-content/plugins/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 28
Formula „veșniciei manageriale”de la USMF „Nicolae Testimițanu”. Cum poți deveni președinte pe viață la o instituție publică – geopolitica.md
Loading Posts...

Formula „veșniciei manageriale”de la USMF „Nicolae Testimițanu”. Cum poți deveni președinte pe viață la o instituție publică

Conflictele interne legate de alegerea rectorului USMF “Nicolae Testimițanu” continuă. După dezvăluirile făcute de directorul Școlii de Managment în Sănătate Publică, Oleg Lozan, care a scris  pe pagina sa de Facebook, că concursul pentru postul de rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ar fi  unul netransparent și discriminatoriu, mai mulți angajați ai instituției au decis să povestească despre situația tensionată de la USMF “Nicolae Testimițanu”. Aceștia au preferat, însă, să păstreze anonimatul din motiv că instituția la care activează ar fi dominată de o atmosferă dictatorială iar cei care încearcă să-și expună punctul de vedere ar fi supuși presiunilor și marginalizați.

Rugați să-și retragă like-urile de la postări

Surse din cadrul instituției au declarat că după apariția postărilor lui Oleg Lozan,  angajații instituției care au apreciat mesajele acestuia, ar fi fost telefonați de responsabilii de la serviciul de resurse umane și îndemnați să-și retragă like-urile de la postări. Unii dintre aceștia s-ar fi supus cerințelor, pentru a nu întâmpina probleme în activitate sau a rămâne fără premii.

Aceleași surse ne-au declarat că la USMF ar fi fost dezvoltat cultul personalității actualului rector Ion Ababii.

“ A dictat politica instituției timp de 25 de ani, timp în care au fost plasate busturi din piatră și granit, sanctuare adevărate și galerii cu portrete pe holurile instituției, nu există așa ceva nici instituțiile din țările cele mai dezvoltate, unde activează și laureați ai premiilor Nobel. Clădirea rectoratului arată ca un palat, nicăieri nu veți mai găsi așa un lux într-o instituție de învățământ. Pentru știință, însă, bani  nu se găsesc, laboratoarele instițuției fiind, de exemplu, într-o stare deplorabilă”, a declarat una dintre surse.

Potrivit acesteia, aceasta nu ar fi unica problemă despre care se tem să vorbească angajații instituției. Un alt aspect este cel legat de lipsa transparenței veniturilor și cheltuielilor instituției.

Lupta cu corupția, doar pe hârtie

Am căutat pe site-ul USFM date despre devizul de cheltuieli și veniturile instituției, dar nu le-am găsit. În contextul în care în anii precedenți a fost elaborată o Strategie Națională de Combatere a Corupției, finanțată din bani europeni, am încercat să aflăm mai multe detalii de la autoarea planului sectorial de lupta cu corupția în domeniul Sănătății 2018 – 2020, Rodica Gramma. Aceasta  a declarat pentru geopolitica.md că planul la care a lucrat face parte din Strategia Națională de Combatere a Corupției iar conform  hotărârii de Guvern nr. 892, din 12 septembrie, 2018, atât USFM, cât și toate instituțiile medicale, sunt obligate să publice pe paginile lor web, informații despre bugete și cheltuieli.

“Legea obligă la transparență, dar acest lucru din câte vedeți și dvs., nu se întâmplă, nu cunoaștem câți bani sunt în bugetul instituțiilor cu profil medical și pe ce sunt cheltuiți aceștia. USMF este instituție publică, deci toți banii care vin pe contul intituției de la studenții care achită taxe, devin în mod automat publici, și cetățenii au tot dreptul să cunoască ce se întâmplă cu ei. Mai presus de autonomia financiară a unei instituții, este legea”, a precizat Rodica Gramma,  master în management și legislație în sănătate. Aceasta susține că a lucrat jumătate de an la planul de Combatere a Corupției în domeniul Sănătății. Elaborarea acestuia a fost achitată din banii Comisiei Europene și efectuată cu suportul CNA.

Instituție publică cu președinte pe viață sau formula “veșniciei manageriale”

Sursele au mai declarat pentru geopolitica.md că teroarea din instituție ar dura de ani de zile și s-ar fi acutizat în ajun de alegerile pentru funcția de rector, când mai mulți candidați au pierdut șansa de a candida din cauza unor condiții care sfidează legea. Unica preocupare a actualului administrator ar fi să aducă în funcție un succesor servil prin intermediul căruia să dețină în continuare controlul asupra instituției , susțin sursele.

“ Lucrurile sunt simple, actualul rector s-a aflat în funcție timp de 25 de ani și vrea să rămână în continuare președinte al Universității, pentru a controla activitatea viitorului rector. În aceste condiții, oricare dintre candidați va deveni marioneta actualului rector. Dumnealui acum este preocupat să fie ales mai repede noul rector, ca mai apoi Senatul să-l aleagă președinte pe viață al USMF,” susține una dintre surse.

“Mai mult decât atât, actualul rector a promovat la posturi în subdiviziunile universității persoane docile, care nu aveau grade stiintifico-didactice necesare pentru a ocupa respectivele funcții, a păstrat în funcții oameni trecuți cu mult de vârsta pensionării, pentru ca acum să aibă majoritatea voturilor pentru a alege în funcție rectorul pe care și-l dorește,” a mai adăugat sursa.

Precizăm că printr-o decizie avizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din  22 aprilie, 2019 și aprobată de fondator, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prin semnătura fostei ministre Silvia Radu și Senatul USMF,  a fost creată o așa-numită Cartă a Universității de Medicină și Farmacie “Nicolae Testimițeanu”. Conform acesteia, instituția are autonomie financiară prin administrarea resurselor financiare prin conturi bancare, inclusiv a transferurilor de la bugetul de stat. În structura organizatorică de administrare a Universității, pe lângă organele de conducere a instituției, mai apare o funcție nouă, cea de Președinte al instituției.

Deși la prima vedere, funcția ar avea mai mult statut simbolic și ar fi un omagiu adus actualului rector Ion Ababii pentru cei 25 de ani de activitate, instituirea acesteia presupune “ asigurarea continuității în dezvoltarea intituției, eficientizarea și optimizarea managementului universitar, extinderea funcțiilor reprezentative și a procesului decizional”, se specifică în document. Funcția a fost instituită de Senat cu avizul pozitiv al Consiliului pentru dezvoltare strategică instituțională, scrie în Carta USMF.

Conform Cartei care este un act normativ intern, în funcția de președinte pot fi desemnate persoane cu experiență de muncă în calitate de rector, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea Universității și care au experiență vastă de activitate în cadrul instituției. Precizăm că în ultimii 25 de ani rector al USMF a fost Ion Ababii, în acest context acesta devine singura candidatură care poate fi desemnată pentru această funcție. Pe lângă faptul că președintele poate participa la procesul decizional prin „extinderea procesului decizional”, prerogativă stipulată în punctul 1 al art. 20 din Cartă, prin coordonare cu rectorul, acesta poate reprezenta Universitatea în relații cu instituțiile naționale și internaționale, promova imaginea și perspectivele de dezvoltare strategică a instituției. Astfel, funcția de președinte  nu este doar una formală ci una cu putere de decizie, care poate influența viitorul rector prin “ asigurarea continuității în dezvoltarea intituției, eficientizarea și optimizarea managementului universitar, extinderea funcțiilor reprezentative și a procesului decizional”.

Amintim că subiectul legat de alegerile pentru funcția de rector al USMF  a devenit public acum o lună, când directorul Școlii de Managment în Sănătate Publică, Oleg Lozan, a publicat pe contul său de Facebook că concursul ar fi unul trucat.

“Pe parcursul ultimilor 25 de ani am avut 1 rector și …17 ministri ai sănătății, ceea ce presupune responsabilitate pentru tot ce avem azi în sectorul sănătății. Nu este un veritabil concurs pentru o veritabilă funcție de rector. Câteva luni în urmă, rectorul actual s-a proclamat președinte al usmf. Acest lucru este o încălcare gravă a tuturor normelor legale și morale, transformând alegerile rectorului într-un casting la poziția de marionetă convenabilă președintelui. În așa mod, concursul a fost deja câștigat de actualul rector, iar în usmf a fost descoperită formula veșniciei manageriale. Condiții slab transparente și discriminatorii de concurs – perioada de depunere a actelor pentru concurs a fost anunțată și realizată în timpul concediului de vară, iar neadmiterea dosarului în caz de apartenență politică este o marginalizare clară în concurs. Lobare si marginalizare a candidaților – săptămâna trecută dl rector si-a desemnat 3 favoriti și…a insistat ca restul să se abțină de la depunerea dosarelor (!), acest fapt spune totul despre „alegeri” în usmf…”, a mai scris Oleg Lozan. Acesta a adresat în acest sens și niște petiții la adresa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a premierului Maia Sandu.

Menționăm că și Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a constatat că USMF a admis condiții discriminatorii în regulamentul de concurs pentru funcția de rector. Universitatea de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” a stabilit condiții discriminatorii în regulamentul de concurs pentru funcția de rector al instituției, se specifică în document. În mod special se face referire la  punctul 10  care spune că  persoanele care vor să se înscrie în cursă sintagma „nu sunt şi nu au fost membri a vreunui partid politic în ultimii cinci ani”.

Precizăm că în urma concursului, care s-a desfășurat în perioada 08-29 august curent, Consiliul pentru dezvoltare strategică instituțională a înregistrat dosarele următorilor candidați:

Ceban Emil, doctor habilitat în științe medicale;

Curocichin Ghenadie, doctor habilitat în științe medicale;

Gavriliuc Mihail, doctor habilitat în științe medicale;

Guțu Evghenii, doctor habilitat în științe medicale;

Tagadiuc Olga, doctor habilitat în științe medicale;

Vișnevschi Anatolie, doctor habilitat în științe medicale;

Zapuhlîh Grigore, doctor habilitat în științe medicale.

Mandatul rectorului USMF „Nicolae Testemițanu” în exercițiu, Ion Ababii, expiră la 9 octombrie curent. Acesta ocupă funcția de rector din anul 1994. Ababii este profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale și academician al Academiei de Științe a Moldovei.

Am încercat de mai multe ori să luăm legătura cu rectorul USMF, Ion Ababii, pentru o reacție, dar nu a răspuns la telefon. Vom publica și reacția acestuia imediat ce o vom avea. Nici de la conducerea ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu am reușit, deocamdată, să obținem o reacție pe marginea acestui subiect.

 

sursa foto: jc.md

1
WowWow
0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
YayYay
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment