Loading Posts...

Fostul preşedinte al Franței, Nicolas Sarkozy, cercetat pentru finanţarea campaniei electorale din 2007

Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, a fost pus sub acuzare pentru constituire de frup infracțional într-o anchetă privind suspiciuni de finanţare a campaniei sale prezidenţiale în 2007. Noul dosar îi agravează situaţia, în contextul în care mai are alte două procese pe rol, relatează Agerpres.

După patru zile de audiere şi un interogatoriu de peste 40 de ore încheiat luni seară, Nicolas Sarkozy a fost inculpat pentru a patra oară în dosarul finanțării campaniei sale electorale din 2007.

„Am aflat cu cea mai mare stupefacţie despre această nouă inculpare (…). Nevinovăţia mea este din nou desconsiderată de o decizie care nu aduce nici cea mai mică dovadă privind orice finanţare ilicită”, a reacţionat fostul preşedinte francez pe Facebook.

„În cele din urmă îmi voi dovedi nevinovăţia. Mă voi lupta cu toată determinarea şi energia de care sunt capabil. Nedreptatea nu va câştiga”, a mai spus Nicolas Sarkozy.

Pe 31 ianuarie, magistraţii l-au inculpat pentru constituire de grup infracțional pe unul dintre foştii săi colaboratori, Thierry Gaubert, suspectat că a beneficiat de fonduri provenind de la regimul libian al lui Muammar Gaddafi, care ar fi alimentat campania lui Sarkozy.

Printr-un rechizitoriu auxiliar de la sfârşitul lui ianuarie, Parchetul naţional financiar a extins investigaţiile la aceste fapte de „asociere de răufăcători”, deschizând calea către inculparea mai multor noi suspecţi, precum şi către agravarea urmăririi judiciare a unor protagonişti deja inculpaţi, printre care şi Sarkozy.

„Oricine vede că este vorba despre o decizie fără precedent, în coerenţă cu investigaţiile realizate. Procedura îşi urmează cursul”, a declarat Vincent Brengarth, avocatul asociaţiei anti-corupţie Sherpa, parte civilă în acest dosar.

Fostul şef al statului a fost deja inculpat în martie 2018 pentru „corupţie pasivă”, „tăinuire de deturnare de fonduri publice” şi „finanţare ilegală a campaniei”. De asemenea, el a fost plasat sub control judiciar.

Cu prilejul ultimei sale audieri, în iunie 2019, Sarkozy a denunţat un „complot”, iar apoi a refuzat să răspundă întrebărilor magistraţilor.

Nicolas Sarkozy a invocat în special imunitatea sa prezidenţială, reproşându-le judecătorilor că au ieşit din perimetrul autorizat al anchetei şi afirmând că deturnarea de fondurile publice ale unei ţări străine, de care este acuzat, este un delict care nu există în legea franceză.

Curtea de apel din Paris a respins în mare parte recursul lui Sarkozy şi a validat aproape în întregime investigaţiile lansate în urmă cu opt ani în această afacere cu multiple ramificaţii.

sursa foto: arabnews.com

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
WowWow
0
YayYay
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment