Loading Posts...

Investigație CU SENS// Deșeuri Covid 19, aruncate în tomberoane din preajma spitalelor

Deșeuri COVID-19, depozitate în tomberoane împreună cu gunoiul menajer. Jurnaliștii portalului cusens.md au descoperit mai multe încălcări la spitalele raionale. În tomberoanele albastre din curtea Spitalului Raional Ungheni, destinate doar deșeurilor menajere, jurnaliștii au găsit și deșeuri medicale: pungi cu seringi și seturi pentru perfuzii folosite, dar și alte piese care fac parte din echipamentul de protecție al personalului medical. Tomberoanele s-ar afla la 80 de metri de blocurile spitalului unde sunt tratați pacienții infectați cu virusul COVID-19.

Vladimir Popovici, director interimar, al Spitalul Raional Ungheni a declarat că ar fi vorba despre o greșeală a infirmierelor nou angajate care nu ar fi știut unde să arunce deșeurile medicale. Șeful instituției a promis să ia măsuri pentru ca asemenea lucruri să nu se mai întâmple.

A mai fost depistat faptul că la Spitalul din Strășeni, deșeurile medicale sunt arse în cazangeria instituției. Ulterior, directoarea instituției le-a declarat jurnaliștilor că, de fapt, spitalul are un contract cu o firmă pentru gestionarea deșeurilor. Cu toate acestea, din lipsă de bani, uneori, recurg la arderea lor.

Vasile Galben, inspector principal în cadrul ANSP a declarat pentru cusens.md că, până acum, nu au fost înregistrate nereguli. „După toate studiile europene, menținerea infecției COVID-19 pe unele obiecte din plastic sau din metal poate să ajungă aproximativ până la 4 – 5 zile. Și de aceea, dacă este depozitat neregulamentar, atunci desigur ar putea să apară acest risc de infectare cu Covid-19”, a menționat Vasile Galben.

Potrivit Agenției de Mediu, instituția care oferă autorizații pentru gestionarea deșeurilor medicale, în prezent, în Republica Moldova, doar trei companii au dreptul de a desfășura o astfel de activitate.

sursa foto: cusens.md

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
WowWow
0
YayYay
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment