Loading Posts...

Previziuni alarmante de la FMI: Pentru prima oară în ultimii 30 ani, nivelul de sărăcie va crește

Produsul Intern Brut va scădea cu 4,9 % în 2020, în lume. Franța va fi una dintre țările cele mai afectate, de o contracție de 12,5 % a economiei. America Latină, Mexic și Brazilia vor avea de asemenea de suferit.

Redeschiderea restaurantelor și a barurilor, frontierele care se redeschid progresiv, sezonul turistic ce se aproprie – nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de toate aceste semne ale unei false reîntoarceri la normalitate, atenționează Fondul Monetar Internațional care a publicat miercuri ultimele previziuni, alarmante, scrie rfi.ro

O scădere a PIB la nivel mondial cu aproape 5 procente este o previziune și mai gravă decât cea anunțată în aprilie de FMI – când preconiza un minus  de 3 % din PIB, ceea ce era deja o scădere fără precedent.

Ca o comparație, recesiunea mondială din 2009, era la aceea vreme cea mai gravă din ultimii 70 de ani.

Pandemia de Covid-19 a avut un impact și mai negativ asupra activității economice din primul semestru iar reîntoarcerea pe creștere va fi și mai graduală decât s-a anticipat – este concluzia ultimului raport FMI.

Europa este de departe regiunea cea mai afectată căci aici carantina impusă a fost cea mai severă.

Pentru zona euro, scăderea Produsului Intern Brut va fi de 10,2 % în 2020. Pentru Italia și Spania scăderea este de − 12,8 % iar în cazul Franței de − 12,5 %.

Estimarea pentru Marea Britanie este de minus 10,2 % iar PIB-ul Germaniei ar urma să scadă cu 7,8 %. Sunt cifre nemainregistrate până acum.

Statele Unite, unde carantina a fost mai puțin severă și neuniformă, ar urma să se înregistreze un minus de 8 % a PIB.

În America Latină, unde virusul continuă să se propage și unde pandemia nu este controlată, previziunile sunt catastrofale pentru Mexic și Brazilia cu un minus de 10 respectiv 9%.

Una din singurele țări care nu va cunoaște recesiunea este cea de unde a pornit pandemia. FMI ia în calcul o creștere de 1 % în cazul Chinei.

De ce s-au deteriorat estimările – deoarece reîntoarcerea la normalitate va fi lua mai mult timp decât se anticipase inițial. Iar cererea nu va reveni prea degrabă așa cum era înainte de pandemie.

Iar în spatele acestor cifre și previziuni se regăsește o realitate alarmantă – pentru prima oară în ultimii 30 ani, nivelul de sărăcie va crește.

Înainte de pandemie, 10% din populația planetei trăia cu mai puțin de 2 dolari pe zi, ceea ce reprezintă definiția sărăciei extreme.

În 1990, erau 35%. Dar, acest progres este fragilizat de criza sanitară dat fiind că 90% din economiile în curs de dezvoltare înregistrează o scădere a venitului pe locuitor în 2020.

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
WowWow
0
YayYay
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment