Loading Posts...

Republica Moldova riscă să piardă 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară a UE. Alexandru Slusari: „Cerem convocarea de urgență pentru 15 minute a ședinței plenului Parlamentului”

Republica Moldova riscă să piardă 600 de milioane de lei din tranșa a doua din asistența microfinanciară a UE destinați organizațiilor necomerciale din cauza că deputații PSRM și PD nu au votat la Biroul permanent pentru includerea cît mai rapidă a acestui subiect pe ordinea de zi a Legislativului. Președintele fracțiunii Platformei DA și vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, scrie pe pagina sa de Facebook că a insistat pentru examinarea urgentă a problemei, în condițiile în care Republica Moldova se află într-un colaps economic iar UE este dispusă să ofere acești bani cu condiția doar ca proiectul să fie votat în lectură finală.

„Miercuri doar reprezentanții Platformei DA insistau la Birou permanent ca proiectul legii cu privire la organizațiile necomerciale să fie inclus în ordinea de zi pentru următoarea ședința plenară. Acest proiect este ultima condiție pentru a obține tranșa doua din asistența macrofinanciară UE. Domnul Diacov a preferat să nu se grăbească. A propus examinarea subiectului săptămâna viitoare. Doar eu și doamna Maria Ciobanu au votat pentru examinarea mai urgentă. În ședința de joi situația s-a repetat. Am insistat, dar nu ne-a ajuns 2 voturi. Am fost numit demagog, deși recent încă prim-ministru Chicu s-a plâns că vom avea deficitul bugetar de 20 miliarde lei. În asemenea condiții partidul pretins proeuropean PD își permite luxul să nu se grăbească pentru primirea celor 600 mln. lei de la Uniunea Europeană. Acum ce aveti de spus, Dmitrii Gheoghievici ? ” scrie Slusari.

Pentru amânarea subiectului ar fi votat și deputații de la PAS, Igor Grosu și Mihai Popșoi. O declarație în acest sens a fost făcută de presedintele PD, Dumitru Diacov  în timpul unei emisiuni la TVC 21. Acesta a spus că deputații PAS i-au susținut inițiativa ca proiectul privind macrofinanțarea să fie aminat pentru săptămâna viitoare.

Alexandru Slusari susține că Platforma DA cere în acest sens ca duminică să fie convocată on-line sedința Comisiei Juridice în vederea aprobării raportului pe proiectul de lege menționat iar luni să fie convocată pentru 15 minute o sedință plenară a Parlamentului ca acesta să fie votat în lectură finală.

„Platforma DA cere convocarea duminică online a ședinței comisiei juridice în vederea aprobării raportului pe proiectul legii menționate pentru lectura a doua fără schimbări conceptuale față de varianta inițială. Totodată, solicităm convocarea luni pentru 15 minute a ședinței plenare a Parlamentului în scopul votării legii în lectura finală, dacă nu se va identifica desfășurarea ședinței online.La începutul ședinței plenare de joi, domnul Slusari din numele fracțiunii Platforma DA a insistat includerea pe ordinea de zi a acestui proiect de lege. Democrații cu Socialiștii nu au susținut. Au fost indiferenți față de riscul de a pierde finanțare externă în valoare de 600 mln lei, ” scrie vicepreședintele Parlamentului pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache a amintit că au mai rămas doar două zile până la expirarea termenului asumat de Guvernul de la Chișinău pentru a îndeplini angajamentele și a debloca o nouă tranșă din sprijinul financiar din partea UE.

sursa foto: ipn.md

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
WowWow
0
YayYay
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment