Hotărârea Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Președintele fracțiunii parlamentare a formațiunii, Alexandru Slusari susține că „a fost clar din start că ținta alegerilor parlamentare și prezidențiale concomitente este greșită și strict politică”. Decizia de astăzi a Curții Constituționale, care spune că nu pot avea loc alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale în aceeași zi, era previzibilă pentru Platforma DA.

„Noi am înțeles că, cu părere de rău, acest Parlament – emanația sistemului mixt Plahotniuc-Dodon, rămâne pănă în primăvara 2021. Dar este foarte important cum va trăi Moldova această perioadă și cine va gestiona țara. Cine va organiza scrutinul prezidențial și alegerile parlamentare anticipate”, scrie Slusari pe pagina sa de Facebook.

După ce Curtea Constituțională a decis că alegerile parlamentare anticipate și prezidențiale nu pot avea loc în aceeași, liderul Pro Moldova susține că „din acest moment trebuie încetate exercițiile de ingeniozitate juridică și instalat un Guvern capabil să relanseze economia și să asigure siguranța oamenilor în Moldova”.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, autorul uneia dintre sesizările examinate astăzi de Înalta Curte, susține că prima zi când va fi posibilă dizolvarea Parlamentului, conform dispozitivului hotărârii Curții Constituționale, este 24 decembrie 2020.

”Am luat act de dispozitivul hotărârii Curții Constituționale. Voi aștepta considerentele pentru a desluși nuanțele care au stat la baza lucrurilor decise. Indiferent de orice, nu cred că Republica Moldova are vreo șansă să meargă înainte cu un Parlament ales după chipul și asemănarea lui Plahotniuc”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Președinția susține că actualul Parlament este compromis, iar unica șansă de a fi „curățat de conservele oligarhice” este dizolvarea Legislativului și organizarea unui nou scrutin.