Loading Posts...

Ultima oră// Președintele interimar al CSM a demisionat din funcție după ce deputații Platformei DA au depus o sesizare la CC

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Pahopol, demisionează din funcție. Anunțul a fost făcut în timpul ședinței CSM din 22 septembrie 2020. Pahopol susține că nu poate exercita funcția din motiv că a fost criticat public pentru activitatea sa.

„În ultima săptămână, de două ori au avut loc declarații publice ai unor membri ai CSM care au criticat activitatea mea în calitate de președinte. Am încercat să discutăm aceste probleme. La 1 septembrie 2020, un deputat al Parlamentului, dl Plîngău, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) cu privire la constituționalitatea legii, conform căreia am fost detașat la CSM. Ieri, pe data de 21 septembrie, nu a ajuns un singur vot să fie suspendată legea. Indiferent de rezultatul examinării sesizării, consider că nu am dreptul moral mai departe să exercit interimatul funcției”, a declarat Anatol Pahopol.

Amintim că deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, a depus încă o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care cere Înaltei Curți, în regim de urgență, să suspende legea prin care Anatol Pahopol a fost numit membru iar ulterior a devenit președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Din momentul introducerii de către coaliția parlamentară majoritară a judecătorului Pahopol Anatolie în componența membrilor CSM cu preluarea imediată de către acesta a interimatului prin intermediul unei “acrobații legislative”, s-au înregistrat cazuri de promovare în funcție administrative a unor judecători care au provocat acțiuni de protest și critici dure atât la nivel național cât și din partea partenerilor de dezvoltare”, a menționat în sesizarea sa, deputatul Dinu Plângău.

Anatol Pahopol a devenit președinte interimar al CSM la sfârșitul lunii mai. Pahopol a ajuns în funcția respectivă urmare a unor modificări aprobate anterior de către Parlament la Legea cu privire la CSM.

sursa foto: jurnal.md

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
WowWow
0
YayYay
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment