Loading Posts...

VIDEO// „Doamna rondelului românesc”, poeta Galina Furdui sărbătorește astăzi cea de-a 74 aniversare

„Doamna rondelului românesc”, așa cum este supranumită de presa și colegii de condei de peste Prut, poeta Galina Furdui sărbătorește astăzi cea de-a 74 aniversare.

Cea mai cunoscută scriitoare de rondeluri din spațiul românesc și autoarea celor mai celebre romanțe, printre care „Mi-e dor de-o seară cu romanțe”, este membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi România și a Uniunii Jurnaliştilor şi a Uniunii Muzicienilor din Moldova.

Galina Furdui este născută în 1946, la Vărăncău, Soroca. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău, este profesor la Academia de Muzică,Teatru şi Arte Plastice din Moldova, dar şi redactor-şef al revistei „Univers Om„, care apare sub egida Societăţii Ştiinţifice „Omul şi Universul”. A scris peste 30 de cărţi de sorginte preponderent beletristică, a fost distinsă cu  premii republicane şi internaţionale la festivaluri de poezie, de cântec de romanţe.

Poeta are o listă întreagă de apariţii editoriale. Potrivit unor studii şi cercetări, volumul „Ne caută o veste” (77 de rondeluri, apărută în 1995) face parte dintre cele mai citite şi apreciate cărţi ale poetei; „Întoarcere în Marele Volum” (rondeluri, 1999): „Citeşti şi încerci uneori senzaţia indecisă a ceva mistic, sofisticat, întreţesut măiestrit în substanţa poetică, acel ceva inedit”; „Vorbeşte Semnul” (77 rondeluri, 2000).

 „Poeta parcurge itinerarul mistic, înălţând liturgic rugăciuni şi invocaţii – către ea însăşi, adică sinele profund, către fiul decedat, către oameni, către Dumnezeu şi Maica Maria şi desprinde mesajele tainice semnificative în elementele reale – în lacrimă, flori, lumină, tăcere. Poeta este în monologuri psalmice, chemare şi îndemn, este cea care vede, ca şi Iosif, Steaua făgăduinţei, este sentinţa  preatristă a propriului nume, este Crucifixul din fiu, aplecat peste hău, este însuşi întruchiparea sacrei tăceri,” a scris academicianul și criticul literar Mihai Cimpoi cu referire la creația Galinei Furdui.

Poeta are versuri în culegeri şi publicaţii periodice, traduse în alte limbi în culegeri şi ediţii periodice: azerbaidjană, franceză, rusă. Galina Furdui activează în la TeleRadio Moldova de peste 40 de ani, unde este în prezent responsabilă fondurile literar-artistice și muzicale ale companiei.

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
LoveLove
0
WowWow
0
YayYay
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Irina Balan

Biografia Irina

Leave a Comment